|
Sekarang ni musim durian crepe.. facebook asik tunjuk durian crepe je.. jadi saya share dari sahabat saya, maya smiss resepinya.. manatau satu hari nanti saya pun nak buat.. bleh bukak kat sini je
RESIPI DURIAN CREPE
A. Bahan-bahan untuk kulit Durian Crepe)
50 gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 biji telur
2 sudu besar gula halus
3 sdudu besar ‘butter’ (dicairkan)
160 ml air
40 ml susu cair
1 sudu kecil serbuk vanila
(boleh letak pewarna@ perisa buah-buahan yang anda suka)
P/S: Kalau tak nak letak pun, tak mengapa
1 sudu besar tepung ubi
1 biji telur
2 sudu besar gula halus
3 sdudu besar ‘butter’ (dicairkan)
160 ml air
40 ml susu cair
1 sudu kecil serbuk vanila
(boleh letak pewarna@ perisa buah-buahan yang anda suka)
P/S: Kalau tak nak letak pun, tak mengapa
B. Cara membuat kulit Durian Crepe:
1. Satukan tepung dan ayak gula halus.
2. Masukkan susu cair.
3. Masukkan telur yang dikacau sedikit.
4. Masukkan serbuk vanila atau perisa vanila
5. Masukkan air dan kacau sehingga sebati menggunakan whisk.
6. Masukkan ’butter’ yang dicairkan..
7. Tapis adunan, sedia untuk dimasak.
1. Satukan tepung dan ayak gula halus.
2. Masukkan susu cair.
3. Masukkan telur yang dikacau sedikit.
4. Masukkan serbuk vanila atau perisa vanila
5. Masukkan air dan kacau sehingga sebati menggunakan whisk.
6. Masukkan ’butter’ yang dicairkan..
7. Tapis adunan, sedia untuk dimasak.
C. Cara memasak kulit Durian Crepe:
1. Gunakan kuali anti lekat (non stick pan) atau kuali leper yang disapu sedikit minyak
2. Tuang sesenduk kecil adunan dalam, kuali jangan terlalu tebal atau nipis sangat
3. Biarkan masak seketika.
4. Apabila sudah masak, terus angkat (tidak perlu diterbalikkan)
5. Maksudnya masak sebelah bahagian sahaja
1. Gunakan kuali anti lekat (non stick pan) atau kuali leper yang disapu sedikit minyak
2. Tuang sesenduk kecil adunan dalam, kuali jangan terlalu tebal atau nipis sangat
3. Biarkan masak seketika.
4. Apabila sudah masak, terus angkat (tidak perlu diterbalikkan)
5. Maksudnya masak sebelah bahagian sahaja
D.Bahan-bahan untuk inti Durian Crepe:
Isi durian yang dibuang bijinya
150ml ‘fresh cream’ (dipukul)
Isi durian yang dibuang bijinya
150ml ‘fresh cream’ (dipukul)
E.Cara membuat inti Durian Crepe:
1. Letak kepingan kulit tadi, yang licin di sebelah bawah.
2. Letak sesudu ‘fresh cream’, letak isi durian dan letak ‘fresh cream’ lagi di atasnya.
1. Letak kepingan kulit tadi, yang licin di sebelah bawah.
2. Letak sesudu ‘fresh cream’, letak isi durian dan letak ‘fresh cream’ lagi di atasnya.
3. Kalau besar kulitnya, maka banyaklah letak intinya.
4. Lipat kulit seperti melipat kulit popia
5. Simpan di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum dimakan.
——————————
Boleh juga jika anda sukakan ‘PASTRY CREAM’ sebagai intinya..
RESEPI ‘PASTRY CREAM’
A. Bahan-bahan Pastry Cream:
2 cawan susu segar atau susu cair
1/2 cawan gula (boleh dikurangkan)
4 biji kuning telur saiz A
2 sudu kecil serbuk vanila
Secubit garam
6 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar butter
A. Bahan-bahan Pastry Cream:
2 cawan susu segar atau susu cair
1/2 cawan gula (boleh dikurangkan)
4 biji kuning telur saiz A
2 sudu kecil serbuk vanila
Secubit garam
6 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar butter
B. Cara-cara membuat Pastry Cream:
1. Masukkan susu 1/4 dulu dan gula.
2. Masak menggunakan api yang kecil (sehingga sebati)
3. Masukkan telur, dan kacau lagi.
4. Masukkn serbuk vanila dan garam, dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkn tepung jagung sesudu terlebuh dulu.
6. Kacau dan masukkan baki susu dan tepung jagung semuanya, dan masukkan butter.
7. Kacau sebati sehingga mendidih.
8. Tukar ke dalam mangkuk. Tutup mangkuk dengan plastik pembungkus.
9. Simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.
1. Masukkan susu 1/4 dulu dan gula.
2. Masak menggunakan api yang kecil (sehingga sebati)
3. Masukkan telur, dan kacau lagi.
4. Masukkn serbuk vanila dan garam, dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkn tepung jagung sesudu terlebuh dulu.
6. Kacau dan masukkan baki susu dan tepung jagung semuanya, dan masukkan butter.
7. Kacau sebati sehingga mendidih.
8. Tukar ke dalam mangkuk. Tutup mangkuk dengan plastik pembungkus.
9. Simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau semalaman.
Selamat mencuba (“,)
Pautan :
No comments:
Post a Comment